Thursday, March 03, 2011

cerita kanak-kanak


ok kawan2...de citer menarik utk dikongsi. as i'm going through reading this one article provided by my instructor, my eyes caught this one interesting story, about the Mohawk legend. bagi aku,citer ni agak menarik and comel! x kusangka Mohawk people de legend yg sgt comel cmni. its about the North America continent. ley kte psl asal usul benua Amerika Utara ni la.
ok,ready for the story? get on your bed already guys!i'm gonna read a bedtime story for ya! ;)

orait! citer bermula ceni. (oi!dok diam2! dgr ak nk cter nih) according to Mohawk legend, bumi ni dulunye adalah laut yang terbentang luas dan tiada penghujungnya. hingga 1 hari, seorang wanita mengandung jatuh dari langit. (dy x mention lak pakai parachute ke pe. so,jgn byk tnye.dgr je!) then, a flock of swans pn angkut la wanita ni n letak dy kt belakang seekor penyu yg saaaaanngggaaaaaaaaaaaaaaaaat besar! (exaggerate kn?) then,sekor beaver lak g amek tanah dr dasar laut utk diletak di atas blakang penyu itu. so that women tu ley r jalan2 kt blkang penyu tu. (ak pn x pham function tanah tu senanye. ) lma kelamaan, penoh la tanah2 kt blakang giant turtle tu dan akhirnye membentuk satu benua. maka,lahirlah benua Amerika Utara atau dikenali sbg Turtle Island.

the end~~~

comel kan citer dy? mungkin sbb melibatkan turtle, swan, beaver dsb wat ak ase cam comel. ntah la.

mampukah encik2 swan mengangkat wanita yg sarat mengandung?

p/s: firasat merasakan yg incik kerol akan komen "pe yg comel ntah" slepas mmbce entri ini. huh!

::zarf & pia berada di library skang. kami x rajin pon. sile jgn terpedaya.sekian::

9 comments:

PIA said...

haha comel tapi kalau ada mermaid lagi macam fairytale. :)

zarf_iera said...

pia: eh bdk ni..imaginasi nk tggi kan. study! kehkehkehkeh...

ethan said...

seperti yg cik zarfiera jangkakan..
mnde ape yg comel ntah?!.. haih!..

zarf_iera said...

ceit...dh agk da...

z a w a n i b a d r i said...

cant believe that Mohawk people have the soft side. (is Mohawk referring to yg rambut cacak2 Mat Rock?)

zarf_iera said...

haaa..tu la dy. tp cter ni legend of mohawk yg native americans tu taw. skang ni sume tiru hairstyle mohawk je..but they r not real mohawks.huhuhu..

ethan said...

amat sukar untuk d mengerti..

DAUD said...

serius bed time story,
tetibe ngantuk

♥ p a A n i ♥ said...

comel comel comel!!!

Followers

<< comment.comment >>

Award From Cikgu Man

Award From Cikgu Man
trimas..=)

AWARD from Shaz-Wanie

AWARD from Shaz-Wanie
thnx beb...;)

AWARD from Farid

AWARD from Farid
arigatou ne!