Saturday, September 05, 2009

aku yang sindrom

'second child syndrome' atau 'sindrom anak kedua'. have u heard about it? it's pretty familiar..so i assume semua penah dengar pasal sindrom ni. frankly speaking, aku selalu sangat dengar sindrom ni. waktu awal2 dulu, aku ingat ala-ala sindrom down tu. tu pasal aku x suka dengar pasal sindrom ni. sebab sindrom ni melibatkan anak kedua! disebabkan aku pun anak kedua, so aku sangat x suka dilibatkan dengan sindrom ni coz aku terasa diri aku cam budak cacat lak. ye r kan. sindrom. sindrom tu cacat r kan? kan?

aku tak tau mimpi hape aku malam ni, search info pasal sindrom ni. & i was shocked reading all those articles. sebab? thiz sindrom mmg btol2 wujud, and all the criteria anak2 yang menderita sindrom anak kedua ni mcm ade kt aku.(mcm ye..). these are some of the infos. i'll try to make it short. hope u'll learn something from it.

  1. teori 'second child sundrome' ni diperkenalkan oleh Alfred Adler, an Austrian psychiatrist. menurut beliau, human personality influenced by birth.(of coz still de factor lain).
  2. ciri-ciri anak kedua yang mengalami sindrom ini :
  • selalu rasa isolated dalam family or feel not belonging in a group.
  • selalu try to be the exact opposite in personality, interests dll antara adik beradik yang lain.
  • mereka cnderung utk lakukan apa2 shj in order to get parents attention, even if that means being naughty.
  • biasanya seorang yang suka alone. do his/her own biznes.
  • having difficulties latching on a person dlm relationship.
  • bermasalah in career and decision making.
  • usually creative & artistic, tp xleh work under pressure.
  • can be so sensitif. pantang ditegur. even teguran positif pn can be hurtful for them.
  • need to try a little harder and put more effort in order to get noticed by the parents.
no wonder r people awiz said dat anak kedua ni differ from the others. since they r more sensitive, they tend to rebel. parents sepatutnya bagi sokongan pd kami2 ni..and jangan paksa mereka buat sesuatu. let them choose. parents suppose to encourage them to use their own talent. and do not keep on criticising them. they can blow up! (trust me on this)

p/s: now i noe nape aku slalu melenting je kt umah.hahahaa..

15 comments:

noure said...

syndrome tuh bukan penyakit lah.
syndrome gabungan symptom2 yg ditunjukkan oleh patient untuk menunjukkan particular disease. tp xsemestinya disease la kan. hehe
paham ke idok ntah ni. haha

api said...

ooooo....
cacat gak u ni eh....

:P

DAUD said...

sian ko kurang kasih sayang,
haha,
meh aku sedekah sikit kasih sayang aku

moyu said...

ooo ye...
mmg de ye sindrom ni...
huhu
igt kan rekaan semate-mate..

AreDa said...

ooo....aku pon mcm penah dgr sindrom ni...
thanks 4 ur information...
nway, hope ko dapat mengatasi masalah sindrom ko ni yer...hahaha

AreDa said...

ooo....aku pon mcm penah dgr sindrom ni...
thanks 4 ur information...
nway, hope ko dapat mengatasi masalah sindrom ko ni yer...hahaha

zarf_iera said...

noure,ye sy taw.dulu2 je rase sindrom ni cam pnykit.huhu..

api,haram! ngate i! anak bongsu.shut up!!!lalalaal~~

daud, urghh...xmo!

moyu,2la.igtkn rekaan je.haha..

areda, hahaha...sharing is caring rite?huhuhu...ye2..bile ak dh dpt atasi,aku roger kowang.hahaha..

k h a y said...

ok, disebabkan ak anak kedua, mahu komen.

some of it, is true. BUT, ak xsuke attention dan x suke be alone.

yg lain2 mayb ade persamaan. hehe.

oh, please2 jgn la ade difficulties in my career!!

zarf_iera said...

hahaha...mmg r khay.x mestinya sume owg same. ak pn,part rebellious 2 btol r.hahaha...

seBokSebOK said...

seboksebok datang menyebuk nak beritahu manusia hidup saling perlu memerlu, selain tahu mengaplikasikan ayat di atas anda akan tidak berasa sunyi!

hihihi sibuk jer seboksebok ni yer..=)

zarf_iera said...

hahaha...seboksebok, sy mmg x suke berseorangan.so,anda x perlu risau sy akan berasa sunyi.huhu

api said...

hahahaha,
bongsu2 pon xde sindrom.....
tak cacat....

hahahahahahahahaha,,,,,
gelak die guling2....

z a w a n i b a d r i said...

ak blaja nie, tp ak xde blaja second children...
aku blaja 1st children, middle children, last children and only children jekk...
hurmmm...

zarf_iera said...

api,fyi,sindrom ni bkn sejenis kecacatan ea. sile bace komen bakal doktor kita,noure.trimas.

wani, 2nd child syndrom same je ngan middle child syndrom.

api said...

hahahaha.....
ske ati la,
wek2,,,

Followers

<< comment.comment >>

Award From Cikgu Man

Award From Cikgu Man
trimas..=)

AWARD from Shaz-Wanie

AWARD from Shaz-Wanie
thnx beb...;)

AWARD from Farid

AWARD from Farid
arigatou ne!