Wednesday, June 10, 2009

..what a shocking day..

semalam.aku g claz COM204:Advocacy & Argument.
baru start diz week.so, kinda eager nk msuk claz.
ok.dah msuk.lectrr perempuan.1st impression,OK.sgt baik.
ok..mybe agk boring coz she speak so damn softly.xpe.x ksh.tp,from my instinct..lctrr ni ok kot.
claz kol 12tghri.waktu kritikal.sgt mengntok! so,she gave us 30min break. (haha)
aftr break,stat claz.then, an indian guy stting nex 2 me...bgun n klua dr claz.
"nk g toilet kot."i guess.

suddenly,
"gedebukkk!!!",dgr bunyi sumtin langgar dinding.aku pndang ke pintu.juz nmpk sepasang kaki tgh cramp n menggeletar.
"Ya Allah!!",sume berlari kluar.rupenye..dat guy td pengsn. kwn2 dy kte, sawan.
OMG,ni 1st tyme aku tgk owg kene sawan.kesian dy.nmpk cam sgt sakit.mlut dy berbuih.
aftr a few moment,bru la dy ok.n dibawak blek brehat.

so,aku search kt tenet bout sawan/epilepsi ni.
baru la aku taw.de byk jenis sawan.ni antara sawan yg plg common skali:

sawan menyeluruh/generalise.

diz type of seizure (sawan/epilepsi) mlibtkn da whole brain. pesakit yg diserang sawan jenis ni slalunya akan collapse scr tiba2, bdn dy begin to convulse (means bdn dy akn shaking due to involuntarily muscle contract), n kdg mlut akan berbuih.

Apa anda perlu lakukan terhadap pesakit yang diserang sawan tonik-klonik.
  • Jangan panik
  • Baringkan pesakit tersebut ditempat yang selamat dan alaskan sesuatu yang lembut dibawah kepalanya.
  • Jangan biarkan orang mengerumuni pesakit: ini menyebabkan pesakit mendapat kurang oksigen.
  • Tanggalkan cermin mata, longgarkan pakaiannya.
  • Jauhkan objek-objek tajam yang ada berhampiran.
  • Jangan meletakkan apa-apa objek dalam mulut pesakit (termasuklah jari anda). Ini boleh mencederakan anda, gigi pesakit boleh patah dan objek itu boleh menghalang saluran pernafasan. Adalah mustahil untuk pesakit menggigit putus lidahnya. Lidah merupakan otot yang kuat dan ia mudah sembuh.
  • Jangan cuba menahan atau mengikatnya dari begerak.
  • Apabila sawan sudah berakhir, baringkan pesakit lalu mengiringkan badannya, supaya saluran pernafasannya lapang.
  • Jika pesakit berasa keliru atau ketakutan, berikan ia keyakinan yang semuanya adalah seperti sediakala.
  • Elakkan dari memberi apa-apa makanan atau minuman sehingga pesakit sedar seperti biasa.
  • Temani pesakit sehingga dia betul-betul pulih.
sawan partial kompleks

sawan jenis ni lak occur sbb peningkatan electrical activity kat bhg belakang otak. owg yg diserang sawan ni x akan pengsan. ttp,akan berada dlm keadaan bingung n melakukan sesuatu yg ganjil.spt berlari dlm bulatan dgn muke slumber, smacking lips dowg rpeatedly, n xley trime arahan.ktika diserang pnykit ni,dowg akan unaware ngan surrounding n wut they'r doing.

selain itu,pesakit akan merapu n ckp bkn2..tnye soklan merapu rapu, n slalu rase gelisah. dowg gak x akan mnjawap sekiranya di soal even dowang berada dlm keadaan sedar. jika pesakit di suruh menghentikan perbuatan peliknye,dia berkemungkinan akan berasa marah dan boley berkasar.

Apa yang anda perlu lakukan apabila pesakit diserang sawan jenis ini:
  • Jangan cuba menahan pesakit dari merayap kecuali ketempat yang merbahayakan bagi dirinya.
  • Jauhkan objek yang membahayakan yang ada berhampiran.
  • Jangan menenangkan pesakit dengan mengoncang badannya atau menjerit padanya.
  • Temankan pesakit sehingga dia benar-benar pulih.
sawan 'absens'

sawan jenis absens biasanya hanya berlaku pd kanak2 skola rendh shj.tempoh serangan singkat shj iaitu lbih kurg 30saat. mereka yg diserang biasanya akan mengalami simptom2 spt minor twitching movements di bhg bdn atau muke, dan mata kerap berkedip atau anak mata memandang ke ats seketika. penyakit ini boleh menyerang berkali kali stiap hari n ada juga yg menyalah anggap pesakit berangan angan or lack of concntration.namun,sawan jenis ini brenasur pulih mngikut usia.

Inilah yang patut anda lakukan sekiranya pesakit diserang sawan jenis ini:
  • Kanak-kanak nampaknya biasa sahaja, tetapi dalam masa yang singkat dia mula tidak sedar di mana dia berada. Jika ini berlaku, temani pesakit sehingga sawan berhenti, dan kemudian beritahu apa yang terjadi padanya sebentar tadi. Ini dapat membantunya untuk meneruskan apa yang sedang ia lakukan sebelum diserang tadi.
  • Kebanyakan sawan mengambil masa satu atau 2 minit, dan kemudian orang itu balik seperti sediakala. Sekiranya sawan mengambil masa 2 minit, atau pesakit mengalami kecederaan atau pernafasan terhenti, hubungilah ambulans. Jika pesakit tidak dapat bernafas dengan betul, hubungi ambulans dan mulakan bantuan resasitasi mulut ke mulut.
p/s : so,dat guy td diserang sawan menyeluruh/generalise/tonik-klonik/"Grand-Mal".
p/s2: bfore ni,aku dgr2..if sum1 diserang sawan..kite kne sumbat sumtin dlm mlut dy coz tkot lidah dy trputus.slah info rupenye.
p/s3 : simptom2 sawan partial kompleks ni mcm kerasukan kn? so..mybe owg2 yg dikatekan kene rasuk ni sbnrnye sawan kot.huhuhu..
p/s4 : sumber diambil dari artikel persatuan epilepsi malaysia.(http://www.epilepsy.org.my/bm/types.htm)

malam semalam.agent rumah sewa kitrg plan nk fetch kitrg kt hostel n bwak g tgk umah sewa 2. n bliau slah jln n msuk kt jln blakang tpmc.kawasan 2 mmg siyesly gelap gile since 1 lmpu pn x bkk except jln kt depn astro.
well..mlg x berbau.ms alicia eksiden dekat roundabout blakang cnc (port kitrg slalu lepak ptg2). yela kn...mybe dy bawak lju..n sape expect ley de roundabout kt tgh2 2.kitrg sume ngah 2gu kt pntu dpn..rushing ke tmpt kjdian aftr di inform oleh mamat yg tgh dating kt dpn pntu.(kitrg yg soh mamat 2 g crik ms.alicia since kitrg x dpt kntek dy aftr dy mnjerit kt fon).
terkejut kitrg tgk keadaan kete 2.enjin pecah.gearbox rosak.mmg melayang la duit.nsb bek bliau ok.antra witness terawal ialah brade2 n sowg akak astro.downg la yg tlg ms alicia.thnx to them!


p/s: brade2 astro 2 ensem sey..hahaha..
p/s2 : guard tpm mmg sgt rude ea.mangse ngah stress..ley pulak ckp psal saman segala.bkn nk tlg!stkt tulis laporn je.so rude!!
p/s3 : pic x clear.ni pn dh edit.mmg tmpt ni sgt gelap ye.tgk la...xde 1 lmpu pn bkk.


14 comments:

faridajir said...

kudos tu ms alicia..

zarf_iera said...

kudos..??hah?

faridajir said...

kudos la sbb die terselamat..

syaz-wanie said...

ko ngt x bdak bdr bru dlu ad sowg yg kne sawan
rabbani x slap nme dy..tua staun dr kite.
2 la 1st tyme ak tgk org kne sawan.
kne kat pdg lpas pj..
mmg angker~

zarf_iera said...

farid,owh...kudos..bhs apkh?

wani,aku cam pnh dgr la kes ni.ak x tgk lak.ko tgk ke beb?siyes ak tgk dpn mte aku ari 2..takot wei.cam sgt kesakitan je.

noure said...

wah2. epilepsy! aku blaja sem lepas nih! grand-mal petit-mal absence seizure whatsoever la.
trase pelik lak bile dibahase melayukan yer. hehehe..

Nurul said...

zaf: ak pon tak pernah tgok org kene sawan. camne la rupenye. beysenya ak duk wat main2 perkataan sawan tu. aiyo menakutkannya.

mle2 bace ak igt sebab ngantuk org tu terlanggar pintu, baru nak gelak, rupenye sawan T_T

ish accident, tingat kat ko la,kes ko accident aritu. hahahhaha

faridajir said...

sawan.. dulu time sek mengah.. ade mmber slalu je kene sawan.. tp die ilex jek.. kene sawan meracau2.. pastu mulut berbuih.. ade skali time tusyen.. sy dok sebelah die.. tetibe die terjerit2.. n then buih2 mulut die.. gile horror.. tu blom cite kat kantin ngan makan syok2.. leyh plak die layan sawan plak.. haahaha

k h a y said...

sepupu ak ad pena kene sawan. lg2 die tuh dak kecik. sian die. tp skang da ok cket. cume still kene mkn ubat. tok prevent.

haiyoo, jln gelap sgt ka situ. pastu roundabout?? haih. x practical lgsg. msk tv3, kmpem esk psg lampu. huhu

zarf_iera said...

noure,hurmm...ak pn bru taw de name len bg sawan iaitu epilepsy.haha.ko dh blaja la ni? pas x? ley r jd dktor pakar sawan.haha.

bolat,hahaha...kitrg pn trkjut tyme dgr bunyi hntakan 2.igtkn de bgnn rntuh ke pe coz kuat kot dy trhntuk 2!!angker gile.

haha..nsib bek kitrg xde dlm kete 2 tyme ms alicia eksiden.huhu..

farid,boleh lak owg kene sawan terjerit jerit n mracau racau ea?ni sawan partial kompleks la ni?taw lak kowg dy kene sawan?kalau kitrg,mst igt dy kene rasuk.huhuhu...

faridajir said...

taw la.. sbb mak die da pesan.. mwahahaahaha

khaL_eLLa said...

aaa..
td mase aku gi mydin MITC mlake..
kat depan main entrance ade sorg budak pompuan kene sawan.. tp aku tataw la sawan yg mane satu.. die jerit2.. n muntah2...menakotkan..~~

weh excident kete.. mcm siyes je tgk picture tu... tp aku tak leh lupe arr kes ko.. sometime aku terbayang gak mcm mane korg excident bile moto lalu depan kete aku... adei la...

zarf_iera said...

farid,owh...ptt la.kalu x kompem kowg igt dy histeria ke pe.huhu..

khal,waa...ciannye dak 2.tatot~~
agk terok la eksiden 2..terbalik kot kete.hurmm...jgn diingat kmbali ksh dulu.huhu..

zarf_iera said...

khay,yeke kazen ko kne sawan.kecik lg?cian dy..
hahaha..xtaw la kot2 msuk astro ke pe.dh kjdian 2 jd kt dpan astro ..hahaha

Followers

<< comment.comment >>

Award From Cikgu Man

Award From Cikgu Man
trimas..=)

AWARD from Shaz-Wanie

AWARD from Shaz-Wanie
thnx beb...;)

AWARD from Farid

AWARD from Farid
arigatou ne!